DAG SINTERKLAAS!

DAG SINTERKLAAS!

Veel gezinnen in Nederland vieren het Sinterklaasfeest op 5 december. In de weken voor 5 december is al veel aandacht voor Sinterklaas: op televisie, in winkels en op de meeste scholen en kinderopvanglocaties. De meeste kinderen genieten van dit vrolijke feest. Maar het kan ook een spannende tijd zijn. Hoe gaat jouw kind daarmee om? En hoe houd je het betaalbaar?

TE SPANNEND?

Ieder kind is anders. Het ene kind geniet van gezonde spanning: krijg ik vannacht iets in mijn schoen? Het andere kind gaat er onrustig van slapen en misschien wel weer bedplassen. Jij kent je eigen kind het best. Probeer te ontdekken hoe spannend het voor jouw kind mag zijn. Wordt het zenuwachtig van het Sinterklaasjournaal, waar altijd wel iets mis dreigt te gaan? Kijk er in ieder geval samen naar, zodat je erover kunt praten en lachen. Verzeker je kind dat het altijd weer goed komt. Is het veel te spannend voor je kind? Zet de tv dan uit. Ook met liedjes en boeken kun je de sinterklaassfeer in huis halen.

TIPS OM HET LEUK TE HOUDEN:

1

Hoe meer je kind weet wat het kan verwachten, hoe fijner het is. Vertel dus wanneer Sinterklaas naar Nederland komt, wanneer hij en zijn pieten op school op bezoek komen en wanneer jouw kind de schoen mag zetten. Dat is leuk en geeft duidelijkheid: nog twee nachtjes slapen en dan…

2

Spreek af wanneer je kind de schoen mag zetten, bijvoorbeeld in het weekend. Vindt je kind het spannend dat Sint en Piet ’s nachts in huis komen? Spreek dan af dat je schoen buiten in de tuin zet.

3

Sinterklaas komt misschien op veel plekken op bezoek: thuis, bij opa en oma, op school, in het winkelcentrum, etc. Als je overal heen gaat, zijn dat veel spannende momenten. Kies liever welke activiteiten jullie gaan doen. Eén pakjesavond is al leuk voor je kind.

4 Maak van Sint en Piet geen boeman. Zeg bijvoorbeeld niet dat je kind geen cadeautjes krijgt als het iets doet wat niet mag. Je kind kan bang worden van het idee dat Pieten alles horen en doorvertellen aan Sinterklaas. Niet Sinterklaas, maar jij bent de opvoeder.

5

Laat je kind deze weken regelmatig buitenspelen om het hoofd leeg te maken en uit te razen. Samen rennen, naar het bos, het strand of de speeltuin. Lekker bewegen en de gedachten even afleiden van Sinterklaas is gezond.

6

Je kind hoeft niet met de Pieten te dansen als het dat niet wil. Laat je kind zelf bepalen of het dicht bij Sint wil zijn of alles liever van een afstand bekijkt. Een hand geven of op schoot zitten hoeft echt niet.

NIET IEDER KIND KRIJGT EVENVEEL CADEAUS

Natuurlijk beslist Sinterklaas zelf over het aantal cadeaus dat hij geeft. Er zijn altijd klasgenoten die meer of minder krijgen. Het is geen wedstrijdje, probeer je hier niet veel van aan te trekken. Vertel jouw kind bijvoorbeeld dat je hier met Sinterklaas afspraken over hebt gemaakt.

Probeer ruim op tijd al wat cadeautjes te kopen. Zo spreid je de uitgaven en kun je op aanbiedingen letten. In de kringloopwinkel is vaak mooi speelgoed voor een klein prijsje te koop. Of vraag familie of vrienden met oudere kinderen of ze speelgoed hebben dat er nog goed uitziet en waar hun kind niet meer mee speelt.

Kinderen hebben vaak al veel speelgoed. Eén bijzondere verrassing, waar je kind al lang naar verlangt, is leuk bij een feest. Maar denk daarnaast ook eens aan handige cadeaus waar je kind blij van wordt zoals leuke sokken of een nieuwe drinkbeker. Ook aanvullingen voor speelgoed dat je kind al heeft zijn fijn: extra rails voor de trein of lego. En knutselspullen zijn altijd een goed idee.

Meer informatie en tips over allerlei onderwerpen die te maken hebben met opvoeden en opgroeien vind je op opvoeden.nl.