Rouwverwerking is de manier waarop je een plek probeert te geven aan een verdrietige gebeurtenis. Kinderen reageren vaak anders op verdrietige gebeurtenissen dan volwassenen. Dat is normaal, maar wordt soms verkeerd begrepen. Kinderen leven bijvoorbeeld veel meer in het nu dan volwassenen en kunnen daardoor snel switchen tussen zwaar verdriet en plezier maken, en weer verdriet hebben. Kinderen verwerken verlies en rouw bijvoorbeeld ook tijdens hun (rollen)spel, denk aan kinderen die samen ‘begrafenisje spelen’ na het overlijden van hun nog jonge papa.
 Het verwerken van een groot verlies kost tijd. Hoeveel tijd dat precies is, is voor iedereen anders. Dit geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. De kans is groot dat dit de eerste keer is dat jouw kind moet dealen met zo een groot verlies in zijn of haar nog jonge leven. Dit (nog onbekende) gevoel van verdriet kan hen als een tsunami overspoelen, soms op de meest onverwachte momenten.
Jij kunt jouw kind steunen bij dit proces. Wees vooral zo open mogelijk en blijf samen praten over dit verlies en wat dit met jullie doet. Wat voel je? Wat verandert er nu allemaal? En wat verandert er juist niet? Geef je kind de ruimte voor het verdriet, maar geef wel het gevoel dat je de situatie in de hand hebt.
Je krijgt misschien vragen over de dood waar je zelf liever niet aan denkt. Toch is het goed om dit zo open en eerlijk mogelijk samen te bespreken. Dit alles zal jouw kind helpen om het verdriet te verwerken.