Rouwverwerking is de manier waarop je een plek probeert te geven aan een verdrietige gebeurtenis. Kinderen reageren vaak anders op verdrietige gebeurtenissen dan volwassenen. Dat is normaal, maar wordt soms verkeerd begrepen. Kinderen leven bijvoorbeeld veel meer in het nu dan volwassenen en kunnen daardoor snel switchen tussen zwaar verdriet en plezier maken en weer verdriet hebben. Kinderen verwerken verlies en rouw bijvoorbeeld ook tijdens hun (rollen)spel, denk aan kinderen die samen ‘begrafenisje spelen’ na het overlijden van hun nog jonge papa.

Per kind verschilt het hoeveel tijd de verwerking kost. Als ouder kun je jouw kind hierin steunen door er zo open mogelijk over te blijven praten. Ook is het goed om verdriet te uiten. Geef je kind de ruimte voor het verdriet, maar geef wel het gevoel dat je de situatie in de hand hebt.
Hoe oud (of jong) jouw kind ook is, je krijgt misschien vragen over de dood waar je zelf liever niet aan denkt. Toch is het goed om die vragen zo open en eerlijk mogelijk samen te bespreken. Dit helpt jouw kind om het verdriet te verwerken.

Je krijgt misschien vragen over de dood waar je zelf liever niet aan denkt. Toch is het goed om dit zo open en eerlijk mogelijk samen te bespreken. Dit alles zal jouw kind helpen om het verdriet te verwerken.