Wanneer alles net iets harder binnenkomt

Dagelijks krijgen we allemaal informatie binnen via onze zintuigen: we horen, zien, voelen, ruiken, proeven. Daarnaast spelen je eigen gedachtes door je hoofd. Al deze informatie moeten je hersens zien te verwerken. Als er meer informatie binnenkomt dan je verwerken kunt, kun je overprikkeld raken.

Overprikkeling kan zich uiten door middel van een woede-uitbarsting, huilbui, door druk of juist teruggetrokken gedrag. Het antigif voor overprikkeling is ontspanning. Als je ontspanningsmomenten kunt inbouwen door de dag heen, is de kans groter dat overprikkeling voorkomen wordt. Beweging, ademhalingsoefeningen en helpende gedachtes zijn manieren om overprikkeling te voorkomen.

Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap waarbij je meer last hebt van de prikkels die binnenkomen. De verwerking van de informatie die binnenkomt, is diepgaander. Hooggevoelige personen analyseren grondig, bepalen dan de beste actie bij de betreffende situatie. Dat kost tijd.

Tips

Is jouw kind hooggevoelig? Dan volgen hier een aantal tips:

  1. Reageer rustig. Stemverheffing kan tot overprikkeling leiden
  2. Toon begrip voor het gevoel (kijk naar en bespreek de oorzaak / reden van het gedrag)
  3. Accepteer dat jouw kind heftig kan reageren, de kat uit de boom kijkt enz. En schenk aandacht aan de positieve kanten
  4. Begrens op een rustige manier. Leg uit, denk samen na, maak afspraken en evalueer. Grenzen bieden duidelijkheid, dat geeft houvast voor je kind.
  5. Alternatief: denk samen na over hoe het eventueel anders kan als er dingen gebeuren die jij of je kind niet prettig vinden. Oefen eventueel samen.

Herken je hooggevoeligheid bij jezelf? Dan kun je jouw kind op sommige vlakken heel goed begrijpen en van daaruit precies bieden wat je kind nodig heeft. Daarnaast is het voor jou ook net zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zodat jij de ouder kunt zijn die je graag wil zijn.

Webinar hooggevoeligheid en prikkelverwerking

Wil je meer weten over hooggevoeligheid en prikkelverwerking? Bekijk dan ons webinar.

Samenvatting en Q&A

We zetten de meest gestelde vragen uit het webinar voor je op een rij. Bekijk de samenvatting en Q&A hier.