Rouwverwerking is de manier waarop je een plek probeert te geven aan een verdrietige gebeurtenis. Jongeren reageren vaak anders op dit soort verdrietige gebeurtenissen dan volwassenen. Dat is normaal, maar wordt soms verkeerd begrepen. Jongeren leven veel meer in het nu dan volwassenen en kunnen daardoor snel switchen tussen zwaar verdriet en plezier maken, en weer verdriet hebben.

Het verwerken van een groot verlies kost tijd. Hoeveel tijd dat precies is, is voor iedereen anders. Dit geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor jongeren in de puberteit. Het kan zijn dat dit de eerste keer is dat jouw kind moet dealen met zo een groot verlies. Dit (nog onbekende) gevoel van verdriet kan hen als een tsunami overspoelen, soms op de meest onverwachte momenten.

Jij kunt jouw kind steunen bij dit proces. Wees vooral zo open mogelijk en blijf samen praten over dit verlies en wat dit met jullie doet. Zeker met iets oudere kinderen zou je kunnen proberen om dit gesprek aan te gaan. Wat voel je? Wat verandert er nu allemaal? En wat verandert er juist niet? Geef jongeren de ruimte voor het verdriet, maar geef wel het gevoel dat je de situatie in de hand hebt.

Je krijgt misschien vragen over de dood waar je zelf liever niet aan denkt. Toch is het goed om dit zo open en eerlijk mogelijk samen te bespreken. Dit alles zal jouw kind helpen om het verdriet te verwerken.