Jongeren zijn heel actief op social media. Zij zijn ermee opgegroeid en weten meer over dit medium dan hun ouders. Het wordt dan ook steeds moeilijker om precies te weten wat jongeren doen en zien via social media. Het is daarom belangrijk dat jullie samen nadenken over mediaopvoeding en mediagebruik. Welke afspraken maken jullie bijvoorbeeld over gamen en social media? En hoe zorg je ervoor dat jouw kind veilig internet?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de positieve en negatieve invloeden van social media op jongeren. Het gebruik van social media kan een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de eigen identiteit. Hoe presenteer ik mezelf online? Hoe reageren mensen daarop? Wie wíl ik zijn? Social media is daardoor ook een goed platform om sociale vaardigheden te oefenen.

Maar, social media kan ook een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van jongeren. Zo kunnen sociale media jouw kind tot laat bezighouden. Het is dan moeilijk om in slaap te vallen, terwijl pubers gemiddeld 9 tot 10 uur slaap nodig hebben. Toch is het soms erg moeilijk voor jongeren om social media af te sluiten. Dit komt onder andere door FOMO: Fear Of Missing Out. Jongeren zijn bang om, in hun ogen, belangrijke informatie of gebeurtenissen te missen.

Hoe ga je als ouders om met deze, en andere, invloeden van social media? Hoe blijf je in contact met jouw zoon of dochter en hoe maak je samen de beste afspraken? Wat zijn de gevaren van social media en hoe bereid je jouw kind hierop voor?
Lees ook het ervaringsverhaal over social media bij jongeren.