Hoe lang tv-kijken, computeren of met een tablet spelen?

‘Kinderen moeten niet te lang naar een beeldscherm kijken.’ Hoe vaak hebben ouders dit advies wel niet gehoord? Maar wat is dan niet te lang? En nog veel belangrijker: hoe krijg je dat als ouders voor elkaar?

Het deel van de opvoeding dat erop gericht is om kinderen bewust en selectief met het media aanbod om te laten gaan, noemen we mediaopvoeding. Mediaopvoeding begint met het aanleren van gezonde digitale gewoontes. Het is daarom vooral ook goed om duidelijk en consequent te zijn over beeldschermtijd. Voor peuters van 2 tot 4 jaar kun je uitgaan van 5 tot 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag.

Op deze leeftijd begrijpt je peuter nog niet wat ‘tijd’ is. Help je peuter daar dus bij en wees heel duidelijk. Het is belangrijk dat jij en je partner er op dezelfde manier mee omgaan.

Je kunt een kookwekker (of de timer van je telefoon) gebruiken om je kind te laten merken wanneer de tijd om is. Maar het is beter om zelf bij je kind te blijven en te waarschuwen wanneer de beeldschermtijd voorbij is.

Maar wat als jouw peuter niet wil stoppen? Hier een paar tips hoe je hiermee om kunt gaan:

  1. Zeg een paar minuten voor de wekker gaat, dat het bijna tijd is om te stoppen.
  2. Ga er wel een beetje soepel mee om. Als een filmpje nog maar een minuut duurt, mag je kind het best nog wel even af kijken.
  3. Maar, regels blijven regels en jij bepaalt die regels!
  4. Word niet boos, maar blijf consequent. Als het klaar is, is het klaar.
  5. Je kunt eventueel zeggen dat je kind de volgende keer minder lang op de tablet mag als het niet stopt met zeuren. Dat moet je dan ook wel echt doen. Anders zal je opmerking geen effect hebben op het gedrag van je kind.
  6. Schenk geen aandacht aan gemopper of gehuil. Probeer er niet op te reageren. Als je wel reageert, beloon je je kind voor het lastige gedrag. En dat zorgt ervoor dat je kind doorgaat met dit soort gedrag.
  7. Houdt je kind zich juist wél goed aan de regels? Zeg dan dat je blij en trots bent dat je kind zich zo goed aan de regels houdt. Dat is ook een beloning, maar dan voor goed gedrag.

Wil je meer weten over schermtijd bij peuters? Kijk dan op: