In het eerste jaar na de geboorte ontwikkelt jouw baby zich snel op allerlei gebieden. Jouw baby is nog erg van jou afhankelijk en de dagen zijn vooral gevuld met eten en slapen. Daarnaast zal je kindje steeds beter kunnen zien, horen, voelen, ruiken en bewegen. Ieder kind volgt hierin zijn eigen tempo. Maak jij je zorgen over de ontwikkeling van jouw baby? Neem dan contact op met het consultatiebureau.

Het eerste jaar van jouw baby staat in het teken van allemaal ‘eerste keren’: het eerste lachje, het eerste hapje, de eerste tandjes en misschien zelfs de eerste woordjes. Onthoud goed dat ieder kind zijn eigen ontwikkeling doormaakt, en die ontwikkeling is uniek. Natuurlijk zijn er voorbeelden genoeg over wanneer welke ontwikkeling zou beginnen. Deze voorbeelden zijn gebaseerd op gemiddelden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat jouw kindje zich hieraan moet houden!

Welke vaardigheden ontwikkelt jouw baby in het eerste jaar?

Een van de eerste mijlpalen in de ontwikkeling van baby’s is het moment dat ze zich kunnen omrollen. Vanaf dit moment zien ze de wereld vanuit een heel nieuw perspectief. In deze fase gaan ook de ogen en handen beter samenwerken, waardoor de fijne motoriek zich steeds beter ontwikkelt.

Als je baby sterk genoeg is, leert hij zitten en kruipen. Ze gaan op ontdekking en voor je het weet staat jouw kleintje voor het eerst, letterlijk, op eigen benen.

Een van de meest besproken mijlpalen in de ontwikkeling van baby’s is het eerste woordje. Want was het nou ‘papa’ of ‘mama’? Waarschijnlijk brabbelde je kindje al een tijdje iets wat hierop lijkt, maar zo rond de eerste verjaardag zijn kindjes in staat om dit bewust te koppelen aan jou.

Wil je meer weten over de ontwikkeling van jouw baby? Neem dan een kijkje op een van deze websites: