Laden Evenementen

Hoe is het om op te groeien met een broer of zus met autisme? Kinderen met autisme vragen vaak meer zorg en aandacht van de ouders, wat lastig is voor het hele gezin.
Voor een brus is het niet altijd even duidelijk wat er precies met zijn broer of zus aan de hand is. Tijdens de brussengroep van het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden Limburg gaat speciale aandacht uit naar de brus.

Herken jij jouw kind in (één van) van de volgende uitspraken?

LOTJE

‘Ik ben er ook nog!’

RICK

‘Soms moet ik meehelpen thuis en mijn zus niet. Dat is niet eerlijk.’

ANNE

‘Als we ruzie hebben moet ik altijd verstandig zijn.’

VOOR WIE?

Deze training is voor kinderen van 8 tot 16 jaar die een broer of zus hebben met autisme.

Er worden groepen georganiseerd voor kinderen uit dezelfde leeftijdscategorieën, zodat brussen ervaringen kunnen delen met leeftijdsgenoten. Eén groep bestaat uit ongeveer 8 deelnemers.

DOELSTELLING

Ervaringen delen, inzicht krijgen in wat er met hun broer of zus aan de hand is, en leren hoe met de thuissituatie om te gaan.

DOEL EN INHOUD VAN DE TRAINING

Tijdens de training kunnen brussen ervaringen met elkaar delen, informatie krijgen over wat er met hun broer of zus aan de hand is, en ze leren hoe ze met de thuissituatie om kunnen gaan. Er komen verschillende thema’s aan bod, zoals het uiten van gevoelens en de plaats van de brus in het gezin.

We werken met verschillende werkvormen, waaronder knutselen, rollenspellen en groepsspelletjes. Kinderen krijgen ook thuisopdrachten om zelf aan de slag te gaan en ten slotte is er altijd tijd voor iets wat kinderen misschien zelf willen inbrengen.

Voor de ouders zijn er één tot twee ouderbijeenkomsten. Hierin wordt gesproken over de positie en gevoelens van de brus. Ook kijken we wat jullie kind van jullie nodig heeft om zich goed te (blijven) voelen.

PRAKTISCHE INFO
  • Vooraf vindt er een kennismakingsgesprek plaats met (één van) de trainers.

  • De training bestaat uit 7 bijeenkomsten.

  • Data bijeenkomsten:

    13-05 / 27-05 / 03-06 / 10-06 / 17-06 / 01-07

  • Deze activiteit is kosteloos voor inwoners van Midden-Limburg.

Deel dit met iemand!