HOE KRIJG JE JOUW PUBER ACHTER HET SCHERM VANDAAN?

HOE KRIJG JE JOUW PUBER ACHTER HET SCHERM VANDAAN?

Tegenwoordig brengen veel jongeren een groot deel van hun tijd achter een scherm door. Of het nu gaat om sociale media, games of streamingdiensten; het is gemakkelijk om te verdwalen in de digitale wereld en vergeet de echte wereld daarbuiten. Hoewel schermen veel voordelen bieden, is het belangrijk om ook voldoende tijd buiten het scherm door te brengen. Hier zijn een paar tips om jongeren te helpen achter hun scherm weg te krijgen.

1 Maak een planning

Het maken van een planning is een effectieve manier om jongeren aan te moedigen hun tijd te verdelen tussen schermtijd en offline activiteiten. Help ze bij het maken van een realistische planning waarin ze tijd reserveren voor bijvoorbeeld sporten, hobby’s, lezen, tijd doorbrengen met vrienden en familie en andere leuke activiteiten. Door hun dag te structureren, krijgen jongeren meer grip op hun tijd en weten ze wanneer het tijd is om de schermen uit te zetten.

2 Stel regels op

Stel samen met je kind regels op over schermtijd. Bijvoorbeeld: maximaal een uur per dag op social media, niet meer dan twee uur per dag op een beeldscherm of alleen schermtijd na het afronden van huiswerk. Het is belangrijk om deze regels te handhaven en consequent te zijn.

3 Geef het goede voorbeeld

Als ouder of verzorger ben je een belangrijk rolmodel voor jongeren. Laat hen zien hoe je kunt genieten van het leven zonder afhankelijk te zijn van schermen. Probeer zoveel mogelijk offline activiteiten te doen en betrek je kinderen daarbij. Maak samen een wandeling, speel bordspellen, kook samen of maak een kunstproject.

4 Moedig fysieke activiteiten aan

Fysieke activiteit is niet alleen goed voor de gezondheid, maar kan ook helpen om jongeren weg te krijgen achter hun scherm. Moedig je kind aan om buiten te spelen, deel te nemen aan sportteams of lessen, of om actief te zijn in de natuur. Dit zal hen stimuleren om meer tijd buiten door te brengen en te genieten van de echte wereld.

5 Beperk schermgebruik voor het slapengaan

Het is bewezen dat schermgebruik vlak voor het slapengaan de slaapkwaliteit kan verminderen. Moedig jongeren aan om minstens een uur voor het slapengaan hun schermen uit te zetten en zich te richten op ontspannende activiteiten, zoals lezen, mediteren of een warm bad nemen.