Faalangst bij kinderen op de basisschool

Faalangst bij kinderen op de basisschool

Faalangst bij basisschoolleerlingen is een angstig gevoel dat ontstaat als een kind denkt dat het niet zal slagen in een taak of prestatie. Het kan zich uiten als een diepgeworteld gevoel van onzekerheid en kan een negatieve invloed hebben op het vermogen van het kind om te leren en te presteren.

In dit artikel vind je meer info over faalangst. Én we zetten  de belangrijkste tips voor jou op een rijtje.

Wat is faalangst?

Bij basisschoolleerlingen kan faalangst zich op verschillende manieren uiten. Sommige kinderen kunnen bijvoorbeeld stil en teruggetrokken worden, terwijl anderen juist hyperactief of onrustig kunnen worden. Ze kunnen hun zelfvertrouwen verliezen en hun prestaties verminderen, wat een negatieve invloed kan hebben op hun academische en sociale ontwikkeling.

Wat kun je doen bij faalangst?

Het is belangrijk om te begrijpen dat faalangst een normaal en natuurlijk onderdeel is van het leerproces en dat veel kinderen er in verschillende mate last van hebben. Als ouders, verzorgers of leerkrachten zich bewust zijn van faalangst, kunnen ze strategieën gebruiken om kinderen te helpen ermee om te gaan en hen te ondersteunen in hun leerproces en zijn of haar zelfvertrouwen vergroten. In dit artikel geven we je tips en advies over wat je kunt doen om je basisschoolkind met faalangst te ondersteunen.

1

Bied emotionele steun

Het is belangrijk om je kind te laten weten dat je er voor hem of haar bent en dat je zijn of haar zorgen begrijpt. Zorg ervoor dat je kind zich veilig voelt om met je te praten over zijn of haar angst en geef hem of haar het gevoel dat hij of zij niet alleen staat.

2

Benadruk de inspanning, niet alleen het resultaat

Het is belangrijk om je kind te laten weten dat je niet alleen kijkt naar het eindresultaat, maar ook naar de inspanning die hij of zij heeft geleverd. Geef complimenten en erkenning voor de inzet van je kind, ook als het resultaat niet helemaal is wat je kind had gehoopt. Hierdoor leert je kind dat fouten maken niet erg is en dat het belangrijk is om te blijven proberen.

3

Stimuleer positief denken

Positief denken kan helpen om faalangst te verminderen. Moedig je kind aan om positief te denken en om zichzelf aan te moedigen als hij of zij zich zorgen maakt. Help je kind om te focussen op wat er goed gaat en moedig hem of haar aan om te geloven in zijn of haar eigen kunnen.

4

Maak fouten

Het is belangrijk dat je kind weet dat het maken van fouten normaal is en dat het niet erg is om fouten te maken. Moedig je kind aan om nieuwe dingen te proberen en om te leren van de fouten die hij of zij maakt. Dit kan helpen om de angst voor het maken van fouten te verminderen.

5

Help je kind om zich voor te bereiden

Voorbereiding kan helpen om angst te verminderen. Help je kind om zich voor te bereiden op toetsen, spreekbeurten of andere activiteiten waar hij of zij zich zorgen over maakt. Zorg ervoor dat je kind de benodigde materialen heeft en dat hij of zij voldoende tijd heeft om zich voor te bereiden. Dit kan helpen om de angst voor het niet goed genoeg zijn te verminderen.

6

Zoek professionele hulp indien nodig

Als de faalangst van je kind ernstig is en het dagelijkse leven beïnvloedt, kan het raadzaam zijn om professionele hulp te zoeken. Een psycholoog of therapeut kan je kind helpen om te leren omgaan met de angst en kan tips en advies geven over hoe je als ouder het beste kunt ondersteunen.