Hoe houd je alle ballen in de lucht?

Hoe houd je alle ballen in de lucht?

Ouder zijn, partner zijn een drukke baan,  gezond eten ook nog sporten. Hoe krijg je het allemaal geregeld in 24 uur? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de sociale contacten die je ook nog graag wilt onderhouden.

Voor ouders is dit een flinke uitdaging die flink wat vragen oproept. Helaas zijn op deze vragen geen makkelijk antwoord en ja, het is heel hard werken.

Insta vs. reality …

Op social media en bij anderen lijkt het vaak of zaken vanzelf lopen . Een troost… dat is niet zo. Iedere ouder heeft zo zijn eigen uitdagingen. Op social media worden alleen de mooie momenten gedeeld, waardoor het er vaak mooier en ‘gemakkelijker’ uitziet dan het in werkelijkheid is.

Hier volgen een aantal tips om de balans wat meer te behouden.

Neem tijd voor jezelf

In het drukke schema van alle zaken die moeten, vergeten ouders vaak hun eigen ontspanning. Het is echter erg belangrijk om ook dit te plannen en er de tijd voor te nemen. Wanneer je jezelf ontspannen en opgeladen voelt, functioneer je beter en ben je ook een leukere ouder voor je kind.

Soms is het lastig die tijd voor jezelf te vinden. Je kunt taken verdelen met je partner zodat je allebei een avond “vrij” bent. Vraag familie, vrienden of de kinderen van de buren om een keer op te passen, zodat jullie als partner ook iets samen kunnen doen.

Stel prioriteiten

Soms staat er zo veel in je agenda of vind je dat er zo veel zaken gedaan moeten worden. De vraag is moet dit echt allemaal?

Het is goed te kijken wat echt belangrijk is en wat is minder belangrijk en kan bijvoorbeeld ook volgende week of volgende maand gedaan kan worden? Het is heel fijn je huis aan kant te hebben maar wat is het ergste wat kan gebeuren wanneer dit je een week niet helemaal lukt?

Bij het inplannen van je agenda is het net zo goed belangrijk om tijd voor je gezin te plannen en even niets te moeten.

Praat erover

Door erover te praten merk je dat je niet de enige bent die de tijdsdruk ervaart. Het lucht soms op om met een andere ouder even stoom af te blazen. Op het moment dat je het niet deelt kan het zijn dat je de stress als groter en zwaarder gaat ervaren. Door het te delen lukt het makkelijk te relativeren.

Het belangrijkste is eigenlijk om af en toe een pas op de plaats te maken en niet constant door te rennen. Bovenstaande tips gaan je hierbij helpen.