GOSSIP GIRL OP STEEDS MEER MIDDELBARE SCHOLEN

De opmars van juice channels via TikTok

DE GOSSIP GIRL OP STEEDS MEER MIDDELBARE SCHOLEN

De opmars van juice channels via TikTok

In de digitale wereld van vandaag staan scholen en jongeren voor nieuwe uitdagingen: roddelaccounts op platforms zoals TikTok. Dit staat bekend als ‘Gossip Girl’. Deze anonieme profielen verspreiden geruchten over leerlingen, leraren en zelfs hele scholen. Daarbij maken ze gebruik van de anonimiteit van social media. Ze delen roddels – soms met belastende beelden – variërend van onschuldige geruchten tot kwetsende beschuldigingen en leugens. Mensen worden bij naam genoemd, wat de schade vergroot.

Wat zijn Gossip-Girl accounts?

TikTok-accounts waarop scholieren roddels verspreiden over leraren en medeleerlingen. Hoe sappiger de roddel (ook wel juice genoemd), hoe beter. Deze zogenoemde Gossip Girl accounts worden steeds populairder op middelbare scholen. De roddelkanalen zijn gebaseerd op de populaire Amerikaanse serie ‘Gossip Girl’. In die serie worden roddels verspreid via social media. Dit gebeurt nu ook steeds meer op Nederlandse middelbare scholen, bij zowel meiden als jongens.

De accounts verschuilen zich achter een bepaalde mate van anonimiteit. Scholen, leerlingen en ouders weten daardoor niet goed wat ze tegen dit online pestgedrag kunnen doen.

Wat kunnen ouders doen?

Veel ouders vragen zich af hoe ze hun kind kunnen beschermen tegen deze digitale roddels en pesterijen. Het begint met één simpele actie: praten. Door dagelijkse gesprekken te voeren en oprechte interesse te tonen, krijg je al veel info. Vraag bijvoorbeeld eens naar de favoriete apps en influencers. Stel open vragen zoals “wat vind je leuk aan TikTok?” en “met wie praat je online?” Luister naar wat jongeren te zeggen hebben en doe dit zonder oordeel. Zorg ervoor dat zij zich veilig voelen om te praten over wat zij online meemaken, ook als het negatieve ervaringen zijn. Jij bent er om te luisteren en te helpen waar nodig.

Samen online: begrijp hun wereld

Moet je dan álles weten over social media, de meest populaire influencers of de nieuwste challenges? Wees gerust, het is oké als je niet alles weet over de apps die je tiener gebruikt. Het gaat er vooral om dat je oprechte interesse toont zodat jouw zoon of dochter ook e.e.a. met jou deelt. Ga eens samen online. Leer de apps een beetje kennen, ga op zoek naar de nieuwste trends en bekijk samen de privacy instellingen.

Door deze oprechte interesse laat je zien dat je er bent als ze je nodig hebben.

Als je tiener vertelt over Gossip Girl-accounts, vraag dan door. Vraag wat ze anderen zien doen, omdat ze vaak makkelijker over anderen praten. Leg uit waarom zulke accounts schadelijk zijn en leer hen hoe zij zichzelf kunnen beschermen. Vertel hen over het melden van misbruik op sociale media en moedig hen aan om jou te informeren als ze zulke content tegenkomen.

Vergroot de digitale weerbaarheid van je tiener

Online weerbaarheid speelt ook een belangrijke rol. Dit kan soms lastig zijn. Begin daarom een open gesprek met jouw zoon of dochter. Luister naar hun zorgen. Moedig ze aan om kritisch te denken over wat ze online tegenkomen. Want als het op internet staat, moet het wel waar zijn toch…? Niet dus. Leer jongeren daarom om vraagtekens te zetten bij de betrouwbaarheid van informatie.

Daarnaast is het belangrijk dat jongeren begrijpen dat hun waarde niet afhangt van wat anderen online zeggen. Help hen met het opbouwen van zelfvertrouwen en zelfrespect, zodat negatieve opmerkingen minder invloed hebben.

Dit doe je door te praten over situaties die zij online tegenkomen. Zoals bijvoorbeeld de roddels die worden verspreid via Gossip Girl accounts. Leer jongeren het verschil tussen wat echt is en wat niet. Wijs ze op positieve rolmodellen die leuk zijn om te volgen.

Stappen Tegen Online Roddels en Pesterijen

Maak samen met jouw zoon of dochter afspraken hoe om te gaan met online roddels en pesterijen. We zetten een aantal tips voor jullie op een rij.

 • Melden van ongewenst gedrag

  Leer jongeren hoe ze misbruik op social media kunnen melden. Verken samen de platforminstellingen zodat ze ongepast gedrag kunnen rapporteren. Laat zien dat je niet machteloos bent tegen online intimidatie en dat zo’n melding de eerste stap is om het probleem aan te pakken.

 • Gezonde online balans

  Help jongeren hun schermtijd te beheren en benadruk het belang van tijdslimiteten. Voorkom gebruik uit verveling. Dit kan namelijk impulsief gedrag veroorzaken, waar je later spijt van krijgt.

 • Privacy-instellingen

  Welke privacy-instellingen gebruiken jongeren om zichzelf te beschermen? Een privé-account helpt persoonlijke informatie te beperken en vermindert ongewenste aandacht van vreemden.

 • Schoolbetrokkenheid

  Bespreek actuele thema’s met school. Vraag hen wat zij doen met betrekking tot deze roddelaccounts en andere ontwikkelingen op social media. Daarbij draag je namelijk een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Moedig jouw zoon of dochter aan om een volwassene op school in vertrouwen te durven nemen als zij online problemen ervaren. Dit is een belangrijke stap in het aanpakken daarvan.