FINANCIËLE STRESS IN GEZINNEN MET (JONGE) KINDEREN

FINANCIËLE STRESS IN GEZINNEN MET (JONGE) KINDEREN

financiele stress jonge gezinnen

Steeds meer gezinnen maken zich zorgen om hun financiële situatie. Boodschappen worden duurder, de benzineprijzen bereiken een recordhoogte en zo wordt iedere maand een stukje duurder. Dit leidt tot financiële stress en kan grote invloed hebben, vooral in een gezin met (jonge) kinderen.

We hebben steeds vaker te maken met langdurige (financiële) stress. We geven onze hersenen te weinig ontspanning, waardoor het stresssysteem in onze hersenen constant op ‘aan’ staat. Je lichaam kan niet goed herstellen en je hersenen gaan minder goed functioneren. Daardoor wordt het moeilijk om de juiste keuzes te maken voor de langere termijn. Daarnaast kun je last krijgen van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen en stemmingswisselingen.

Geldzorgen zijn stressvol voor jou als ouder én voor je gezin. Je wilt je kind niet lastig vallen met jouw zorgen, maar kinderen voelen de stress en kunnen deze zorgen onbedoeld overnemen. Armoede kan leiden tot een gevoel van schaamte, ook bij kinderen en jongeren. Maak geldzorgen in het gezin bespreekbaar en laat zien dat het niets is om je voor te schamen of om te verbergen. Het allerbelangrijkste voor kinderen is dat ze thuis liefdevol opgroeien. Hoe jij omgaat met je kinderen is belangrijker dan de spullen die zij krijgen en activiteiten die je met hen doet. En natuurlijk kun je ook leuke dingen ondernemen die (bijna) geen geld kosten.

VRAAG HULP!

Financiële problemen verdwijnen helaas niet vanzelf. Vraag hulp om deze situatie samen aan te pakken. Je hoeft dit niet alleen te doen!