GEZONDE LEEFSTIJL

GEZONDE LEEFSTIJL

artikel gezonde leefstijl

Wereldwijd zijn we ons steeds meer bewust van het belang van een gezonde leefstijl. Maar wat houdt dit eigenlijk in? En hoe stimuleer je een gezonde leefstijl bij kinderen? In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Als we het hebben over een gezonde leefstijl, hebben we het al snel over gezonde voeding en genoeg beweging. Dit is vaak makkelijk gezegd, maar hoe stimuleer je een gezonde leefstijl bij kinderen?

GEZONDE VOEDING

Gezonde eetgewoonten zijn niet alleen goed voor je kind, maar ook voor de rest van het gezin. Eet daarom gevarieerd en met regelmaat. Dit betekent dat het gezin op vaste tijden eet en dat je veel verschillende dingen aanbiedt. Kun je hier wel wat inspiratie bij gebruiken? Het voedingscentrum biedt bijna 2.000 gezonde én gemakkelijke gerechten.

Zin in een tussendoortje? Kies dan voor lekkere en gezonde tussendoortjes zoals fruit, een volkorenkoekje, een soepstengel of stukjes komkommer, worteltjes of snoeptomaatjes.

WAT DE BOER NIET KENT, DAT EET IE NIET

Kinderen leren nieuwe dingen eten doordat jij verschillende gerechten afwisselt. Heb jij een moeilijke eter? Soms moeten kinderen wel 10 tot 15 keer iets proeven voordat ze gewend zijn aan een nieuwe smaak. Gebruik dan als basisregel dat jij bepaalt wát er gegeten wordt, maar jouw kind bepaalt hoeveel. Kies daarbij wel zelf een minimale ondergrens, zoals bijvoorbeeld minimaal één eetlepel van alles. Geef daarbij ook altijd zelf het goede voorbeeld.

Tip! Betrek jouw kinderen bij het boodschappen doen en koken. Dit is niet alleen gezellig, maar het draagt ook bij aan het ontwikkelen van een gezond eetpatroon. Kinderen die helpen met koken, zullen ook eerder iets (nieuws) proeven.

PROOST MET WATERCOCKTAILS

Weet jij hoeveel suikerklontjes er in jouw favoriete frisdrank zit? Het mag geen verrassing meer zijn dat frisdrank veel toegevoegde suiker bevat. Dit zorgt voor die zoete smaak waar kinderen (maar ook volwassenen) vaak zo fan van zijn. Er zijn veel gezonde alternatieven, waaronder watercocktails. Serveer water in een kan met fruit, kruiden en/of specerijen erin. Kies bijvoorbeeld voor gember, komkommer, sinaasappel of munt. Wat is jouw favoriete smaak?

KOM IN BEWEGING

Gymles op school, buitenspelen met vriendjes of sporten bij een vereniging. Voldoende beweging is goed voor de gezondheid  en ontwikkeling van kinderen. Door regelmatig te bewegen worden kinderen fitter en krijgen ze meer energie. Spieren worden sterker, botten krachtiger en kinderen blijven op een gezond gewicht. Bewegen is ook een vorm van ontspanning. Dit draagt bij het mentale welzijn van kinderen.

Tip! Heb jij een kleine portemonnee waardoor je de contributie van een (sport)vereniging niet kunt betalen? Informeer dan eens naar de mogelijkheden van het Jeugd Sport- en Cultuurfonds. Het CJG-ML kan als intermediair een aanvraag indienen wanneer je hiervoor in aanmerking komt.

GEZONDE LEEFSTIJL VAN JONGEREN IN DE PUBERTEIT

Jong geleerd is oud gedaan. Wanneer kinderen van jongs af aan gezonde gewoonten aanleren, zullen ze zich hier later ook meer bewust van zijn. Betekent dit dat zij dan alleen maar gezonde keuzes maken? Nee, waarschijnlijk niet. Maar je biedt hen wel alle tools die ze daarvoor nodig hebben.

Jongeren in de puberteit maken een enorme groeispurt door en hebben daardoor ook veel energie nodig. Hoe verleid je hen tot het maken van gezonde keuzes? Het voedingscentrum geeft een praktische tips en informatie.

KEEP IT SIMPLE

Leg jezelf niet een te hoge druk op. Het is belangrijk dat kinderen leren wat gezond is, maar ook hoe je een gezonde balans creëert. Wanneer je zorgt voor voldoende beweging en daarbij bewuste keuzes maakt, ben je al enorm goed bezig. Onthoud; het gaat om het creëren van een gezonde leefstijl. Dit betekent onder andere dat het voor jullie goed moet voelen en vanzelfsprekend wordt.