NIET MET VREEMDEN MEEGAAN HE!

NIET MET VREEMDEN MEEGAAN HE!

artikel vreemden

Kinderen schatten gevaarlijke situaties nog niet goed in en zijn goed van vertrouwen. Ze begrijpen nog niet dat er mensen zijn die het misschien niet goed met ze voorhebben. Hoe kun je hen beschermen, maar tegelijk de ruimte geven die zij nodig hebben om zichzelf te ontwikkelen? In dit artikel delen we een aantal tips.

AANDACHT KRIJGEN

Ke kind is mogelijk gevoelig voor aandacht van andere mensen. Aandacht werkt vleiend en een kind kan zich er zelfverzekerder door voelen.

JE KIND BESCHERMEN TEGEN VREEMDEN

Spreek met je kind een aantal regels af.

  • Vraag of je kind je altijd wil vertellen waar het naartoe gaat.

  • Als je zelf even weggaat en je kind alleen thuisblijft, laat dan weten waar je bent.

  • Spreek af dat je kind de deur niet open doet voor vreemden als het alleen thuis is.

  • Leer je kind dat je gerust ‘nee’ mag zeggen tegen een volwassene en dat je je door niemand moet laten overhalen om dingen te doen die je niet wilt.

  • Leg je kind uit dat het niet met vreemden moet meegaan, ook niet als die persoon snoep aanbiedt of het op een andere manier probeert mee te lokken.

WEERBAARHEID BIJ KINDEREN

Leer je kind om weerbaar te zijn. Het is belangrijk dat kinderen weten dat ze ‘nee’ mogen zeggen als ze iets niet prettig vinden. Bereid je kind voor op bepaalde situaties. Noemt bijvoorbeeld een paar situaties en zoek samen met je kind naar goede oplossingen. Bijvoorbeeld:

  • ‘Stel, je wordt bij je vriendje uitgenodigd om na school te komen spelen. Wat doe je dan?’

  • ‘Als een meneer je vraagt of hij je in zijn auto naar huis zal brengen, wat doe je dan? En wat doe je als een mevrouw het vraagt?’

INTERNET

Ook op internet komt je kind in contact met vreemden. Probeer maatregelen te nemen om de veiligheid van je kind op internet te vergroten. Er zijn programma’s om bepaalde websites af te schermen. Vertel kinderen ook dat ze niet moeten afspreken met onbekenden die ze op internet hebben leren kennen.

Daarnaast leven vooral jongeren online. Het is daarom belangrijk om het bewustzijn te versterken, zodat zij weerbaar zijn en goede beslissingen kunnen nemen. Ook online. Wil je meer weten over mediawijsheid? Kijk eens bij: