MIJN KIND EN BEELDSCHERMEN

Hoe houd ik een oogje in het zeil?

MIJN KIND EN BEELDSCHERMEN

Hoe houd ik een oogje in het zeil?

social media uitgelicht

Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, Tik Tok: een kleine greep uit de meest populaire social media platforms in Nederland. Social media zijn razend populair, vooral onder jongeren. Maar hoe ga je hier als ouders mee om?

WAT ZIJN SOCIAL MEDIA EN HOE WERKEN ZE?

Het eerste wat je als ouder kunt doen is afstappen van het idee dat je exact moet weten hoe social media werken. Dit is een frustrerende zoektocht voor ouders die onbekend zijn in de jungle van sociale media.

Het is veel interessanter om globaal te weten waar een platform voor gebruikt wordt en waaróm  jouw puber dit platform gebruikt. Het antwoord op die vraag levert je veel meer op dan precies te weten hoe het platform werkt.

52.195 MINUTEN PER JAAR ONLINE…

Jongeren besteden gemiddeld 143 minuten per dag aan social media. Dat is veel tijd en dan wil je als ouder wel weten dat gebruik veilig is.  Als jouw puber op stap gaat wil je toch ook weten waarheen gaan en met wie? Het is dus niet gek te vragen waar zij zich online bevinden.

Maak online privacy bespreekbaar en stel vragen. Wie volg jij allemaal? Wie kan zien wat jij online post? Welke beelden en teksten zet je wel eens online? Zo krijg je als ouder een beeld van wat zij toegestuurd krijgen en wat zijzelf de wereld in sturen.

Veel van deze onderwerpen lijken logisch, maar pubers staan hier niet bij stil. Een verklaring hiervoor ligt in hun hersenen. Deze zijn nog volop in ontwikkeling waardoor jongeren bepaalde risico’s en gevolgen (nog) niet kunnen overzien. Stimuleer jongeren om hierbij stil te staan door het gesprek met ze aan te gaan.

Maar hoe doe je dat dan, het gesprek aangaan? Als het gaat om praten met jongeren is het van belang dat je zo open mogelijk probeert te luisteren. Laat je mening rusten en toon oprechte interesse. Wat zij interessant vinden, vind jij per definitie ook interessant. Je hoeft het niet leuk te vinden, maar door interesse te tonen in wat ze doen zijn jongeren ook meer geneigd om hierover te praten. Als jij open staat voor de beleving van jongeren krijg je inzicht in hun gebruik en is een gesprek sneller gestart. Vraag naar hun ervaringen en verhalen, wat hen bezighoudt, welke apps zij gebruiken en welke games ze spelen. Zo ben jij ook op de hoogte van de laatste trends en weet je tegelijk wat jongeren bezighoudt gedurende de dag.

HET GEMAK VAN SOCIAL MEDIA

Social media zijn vooral handig en vermakelijk. Jongeren zijn snel in contact met anderen en als zij zich vervelen kan het scherm hen voorzien van voldoende entertainment voor een middag vullend programma. Een logische en ook veel gestelde vraag is dan ook: hoe lang mag mijn puber op een scherm kijken? Antwoorden op deze vraag lopen enorm uiteen. Een praktisch antwoord op deze vraag zou zijn ‘tot het punt dat je puber er last van krijgt’. Denk hierbij aan humeur, gedrag en schoolresultaten.

Tip!
Wat je kunt doen is het afspreken van no media times en no media zones. Dit wil zeggen dat je op bepaalde tijdstippen geen scherm hebt, zoals voor het slapen gaan en momenten dat zij zich bezighouden met andere activiteiten. Letterlijk even offline gaan en bezig zijn met real-life zaken zoals buitenspelen en sporten.

No media zones wil zeggen dat er plekken zijn waar geen schermen zijn toegestaan, zoals de eettafel en in bed. Houdt er wel rekening mee dat deze no media regels gelden voor iedereen in huis, dus ook voor jou. Hiermee geef je het goede voorbeeld en wordt dit gewoon normaal bij jullie thuis. Tip! Maak gebruik van deze no media momenten om samen iets te doen!

ONLINE VEILIGHEID

Tot slot zijn er ook vragen rondom de online veiligheid van jongeren. De veiligheid van een kind is direct vanaf de geboorte één van de belangrijkste taken, en dus ook zorgen, voor ouders en dit zal ook altijd zo blijven. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw puberende kind veilig is online?

Een puber zal vrijwel altijd de grenzen opzoeken, dus ook online. Hierdoor kunnen zij in contact komen met seksueel getinte foto’s, gewelddadige video’s of online pesten. Hoewel jongeren dit vaak niet vragen, is uit onderzoek gebleken dat zij jouw ondersteuning als ouder hierbij nodig hebben. Jij bent hun belangrijkste informatiebron als het gaat om online risico’s, want ook op andere gebieden geef jij duidelijk grenzen aan. Als je in deze digitale wereld geen grenzen stelt, zullen jongeren geneigd zijn om deze grenzen op te zoeken en er misschien overheen te gaan. Maak dus afspraken over veilig online gedrag. Welke gegevens moet je juist privé houden? Welke foto’s en video’s kun je beter niet delen? En welke vriendschapsverzoeken wil je wel en niet accepteren? Een goed begin is om de juiste kennis en informatie te verzamelen via bijvoorbeeld mediaopvoeding.nl. Merk je dat situaties uit de hand beginnen te lopen, bijvoorbeeld als jouw zoon of dochter online gepest wordt of dat zij geconfronteerd worden met heftige of seksueel getinte beelden: grijp dan in!

Kortom, praat regelmatig samen over wat jongeren online zien en of ze vervelende dingen ervaren. Maak dit bespreekbaar. Door samen goede afspraken te maken voorkom je samen veel problemen. Zorg dat je de juiste kennis in huis hebt en weet ons te vinden wanneer dit nodig is. Twijfel je over bepaalde vragen of situaties? Neem dan contact met ons op! En zolang het goed gaat vergeet dan vooral niet: jongeren beleven ook veel plezier aan social media, en dit is natuurlijk één van de belangrijkste dingen!

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je graag met ons in gesprek? Neem contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin. Dit kan via info@cjgml.nl of 088-4388300. Wij staan klaar om je te helpen met alle vragen, groot of klein, over opgroeien en opvoeden!