header prepare

Voor de helft van alle ouders valt het ouderschap zwaarder dan zij vóóraf gedacht hadden. Dat blijkt uit onderzoek. Aanstaande ouders laten het vaak ‘over zich heen komen’, terwijl deze nieuwe fase een grote impact zal hebben op hun leven. De training Prepare bereidt ouders voor op deze leuke maar ook ingrijpende nieuwe fase: van twee ouders naar één team.

Tijdens deze groepstraining sta je stil bij jouw rol als ouder. Wat vinden jullie belangrijk in de opvoeding? Hoe lossen jullie conflicten samen op? En hoe houd je, ondanks jouw nieuwe rol als ouder, oog voor elkaar als partner? Samen met andere stellen ga je in gesprek over verschillende thema’s waar je zelf misschien nog niet eens bij stil hebt gestaan.

Els de Lange is consulent bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg en jeugdverpleegkundige bij de GGD. Zij ontmoet dagelijks jonge (aanstaande) ouders. ‘We wilden graag iets doen voor aanstaande ouders. Zij zijn vaak enthousiast bezig met het inrichten van de babykamer, het uitkiezen van een kinderwagen en meer praktische voorbereidingen. Men vergeet daarbij nog wel eens na te denken over wat de komst van een baby kan betekenen voor de relatie’, aldus Els.

Hoe waardevol deze training is, blijkt uit de reacties van ouders. Ivonne en Daan zijn in januari ouders geworden van hun eerste kindje. Tijdens de zwangerschap volgden zij de training Prepare.

‘Wat ik het fijne vond aan deze training is dat we meer bewustwording kregen naar elkaar toe over het ouderschap. Je hebt hier vooraf wel ideeën over, maar het is fijn om dit ook uit te spreken naar elkaar. Zo bleek dat we over veel punten hetzelfde denken, maar over sommige onderwerpen juist van mening verschillen’.

vertelt Ivonne