PESTEN AANPAKKEN IN 4 STAPPEN!
PESTEN AANPAKKEN IN 4 STAPPEN
Het laatste wat je wilt is dat jouw zoon of dochter huilend thuis komt omdat hij of zij gepest wordt. Veel ouders voelen zich machteloos en weten niet hoe ze hun kinderen kunnen helpen. Wij zetten de belangrijkste tips voor jou op een rijtje. Of jouw kind nu gepest wordt, zelf pest of juist alleen toekijkt, met deze tips kun je de situatie aanpakken.
Ontvang jij signalen dat jouw kind in een pest-situatie zit? Veel kinderen vinden het moeilijk om problemen zelf te vertellen. Help hen hierbij. Stel vragen als: wie doet wat precies? Wat wordt er gezegd? En wat gebeurd er daarna? Door over deze details te praten krijg jij steeds beter zicht op de situatie én jouw kind kan ‘ventileren’.
Hierbij is het belangrijk dat jij oprecht luistert, zonder te oordelen of direct een advies te geven. Een open houding is cruciaal en zorgt ervoor dat jouw kind je de volgende keer weer in vertrouwen neemt.
Vat het probleem vervolgens goed samen. Zo weten jullie allebei of je elkaar goed begrepen hebt.
Tip! Voelt dit gesprek aangaan ietwat ongemakkelijk? Ga samen een stukje rijden! De beste gesprekken worden in de auto gevoerd. Je hoeft geen direct oogcontact te maken en niemand kan vluchten als het onderwerp wat lastig wordt.
Leg uit waarom het belangrijk is dat het pesten stopt en dat jullie samen op zoek gaan naar een passende oplossing. Door te benadrukken dat jullie dit samen doen, zeg je dat jij jouw kind gaat helpen maar dat zij ook zelf een stem hebben in de manier waarop je dit doet.
Welke oplossingen kan jouw kind zoal bedenken? Vul dit aan met jouw ideeën.
Kies vervolgens een oplossing en probeer dit uit. Je kunt dit thuis oefenen middels een rollenspel. Waar moet jouw kind op letten?
Vraag steeds hoe het is gegaan en geef complimenten voor de inzet en manier hoe jouw kind met de situatie omgaat. Ongeacht hoe het gaat. Focus op de goede punten, zo krijgt jouw kind steeds meer zelfvertrouwen.
Onthoud, verandering vergt oefening. Ieder stapje in de goede richting is er één.
Overleg met jouw zoon of dochter met wie jullie de situatie bespreken. De leerkracht, trainer van een sportvereniging of medewerkers van de BSO? Vraag of zij het pestgedrag herkennen en vertel welke oplossing jullie gaan uitproberen. Wellicht kunnen zij hierbij ondersteunen.
Merk je dat jouw zoon of dochter, ondanks al jullie inzet, gewoon de sociale vaardigheden mist om dit toe te passen? Dit komt misschien vaker voor dan je zou verwachten, maar eigenlijk is dit heel normaal. Een training sociale vaardigheden kan helpen om dit te ontwikkelen. Ook bij het CJG-ML helpen we kinderen bij deze ontwikkeling. Kijk voor meer info in ons actuele activiteitenaanbod.
HET WAS MAAR EEN GRAPJE…
Als je samenwerkt rondom pesten is de kans groter dat er verbetering optreedt en dat de betrokkenen meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Heb je hier vragen over? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.
Lees ook het artikel: Het was maar een grapje!